Bjørnulfgården, Storgata 12, Fredrikstad
Fasadestukkatur i Jesmonite

Jugendstil i Fredrikstad

Bjørnulfgården er et gammelt og ærverdig bygg fra 1904, kjent som bankbygget i Fredrikstad sentrum. Det er oppført over tre etasjer, i pusset og upusset tegl. Gårdens ornamentikk bygger til dels på nyromansk stil, men er utført i en stilsikker art nouveau, med alle stilens karakteristika; planteornamenter, stiliserte organiske former, fabeldyr og kvinnehoder blant slyngende ranker og akantusblad.

Brann og påfølgende renovering

I 2005 ble bygget utsatt for brann med skader på taket og med store vannskader etter slukningsarbeidet. Det store skadeomfanget tilsa en total rehabilitering av hele gården.

Jesmonite – det moderne fasadematerialet

Jesmonite er en akrylbasert støpemasse som har vært på markedet siden 1984. Støpemassen er et trygt alternativ til glassfiberforsterket polyester (GUP). Sammenlignet med betong er det adskillig lettere, samt at Jesmonite ikke får kalkutslag. Jesmonite er tilpasset vårt nordiske klima, det er UV-stabilt, har brannklassifisering EN 13501-1 og det er fritt for flyktige organiske forbindelser (VOC).
Jesmonite leveres i 2 ulike varianter hhv. gipsbasert for innendørs – og sementbasert for utendørsbruk. Jesmonite har et stort bruksområde innen bygg, arkitektur og skulpturforming. Produktet kan kopiere alle typer overflatetekstur, glans og fargenyanser.
Produktet kan males med permeabel murmaling, eks. silikatmaling fra KEIM, type Soldalit.

Lasse Holst AS, murerfirma i Fredrikstad og byggteknisk konslulent, siv.ing. Jan Wergeland

Murerfirmaet valgte å bruke Jesmonite på den utvendige stukkaturen av bygget. Lasse Holst AS kom i kontakt med Lindberg & Lund AS da vi inviterte de til en fagdag om Jesmonite. Med sin ekspertise innen fasadevedlikehold så fant de kurset interessant. Den påmeldte var en gipsmaker som hadde erfaring med silikonformer og avstøping av ornamenter. Murerbedriften rådførte seg med en byggteknisk konsulent, siv.ing. Jan Wergeland.
Det ble besluttet å bruke Jesmonite AC730, en værbestandig støpemasse, for å gjenskape de flotte ornamentene på fasaden.
Lasse Holst AS utførte:
• Omfattende utskifting av bærende jern i konstruksjon
• Spekking av tegl
• Pussarbeider
• Malerarbeider

Lindberg & Lund AS arrangerer fagdag om Jesmonite

Ved et par anledninger har vi arrangert seminar om Jesmonite. Kurset har vært stilet mot fasadeentreprenører, arkitekter, kunstnere og kulissemakere. Ved stor nok interesse gjentar vi seminaret. Meld deg på vår interesseliste for en ny JESMONITE fagdag

Alle bilder benyttet i samråd med:
• Lasse Holst AS, utførende
• Siv. ing. Jan Wergeland, byggteknisk konsulent